Covid center

 

SPREMENJEN DELOVNI ČAS COVID AMBULANTE

S torkom, 7. junij 2022 spreminjamo delovni čas Covid ambulante, in sicer:

Od ponedeljka do petka od  7:00 do 9:00.

V tem času smo za vse informacije dosegljivi na telefonski številki 040 314 547. Testiranje (PCR in HAG testi) bo praviloma potekalo od 8:30 do 9:00.

Testiranje poteka v skladu z vladnim odlokom s katerim se ukinja brezplačno množično presejalno testiranje HAG. Pričakuje se, da v stavbo vstopate zdravi, brez bolezenskih simptomov. V primeru znakov na Covid–19 se obrnite na osebnega zdravnika, ki vas bo po presoji napotil na hitri ali PCR test.

V primeru pozitivnega rezultata testa HAG za samotestiranje se z dokazilom o pozitivnem testu (fotografija testa s priloženim osebnim dokumentom ali testirna ploščica v zaščitni vrečki) obrnite na Covid ambulanto ZD Kočevje na koronavirus@zdkocevje.si ali pokličite na 040-314-547 in vas bodo naročili na test HAG v breme ZZZS.

Testiranje brez napotitve zdravnika je možno samo proti plačilu. Za vse, ki bi želeli HAG test opraviti samoplačniško, se test obračuna po predpisani ceni 7€.

V kolikor želite prekiniti izolacijo med 7. in 10. dnem po pozitivnem testu (HAG ali PCR) lahko pokličite Covid ambulanto (040-314-547) ali pridete na test HAG v času odvzemov brisov, po predhodno opravljenem negativnem testu HAG za samotestiranje, kjer boste morali predložiti dokazilo o dnevu okužbe (zVem izpis, SMS..). V tem primeru je test za pacienta brezplačen!

Kako poteka bolezen, kakšni so simptomi in znaki?

Shema z opisanimi simptomi okužbe s koronavirusom.

Bolezen se kaže s slabim počutjem, utrujenostjo, nahodom, vročino, kašljem in pri težjih oblikah z občutkom pomanjkanja zraka. Natančni podatki o poteku bolezni se še zbirajo, saj gre za nov virus. dosedanji podatki kažejo, da poteka v lažji obliki pri približno 80 % okuženih. Težji potek naj bi imelo približno 20 % zbolelih. Tudi natančnega podatka o smrtnosti po okužbi z novim koronavirusom še ni, ocenjuje se, da je smrtnost 2 % - 4 %. Večina umrlih je bila starejša in je imela pridružene kronične bolezni srca, pljuč, sladkorno bolezen ipd. Za težji potek bolezni je značilna pljučnica.

Okužbe z novim koronavirusom od ostalih povzročiteljev akutnih okužb dihal, vključno s pljučnicami, ne moremo ločiti zgolj na osnovi poteka bolezni in bolnikovih težav.

Za potrditev ali izključitev okužbe z novim koronavirusom je potrebno mikrobiološko testiranje. Koronavirus se dokazuje v brisu nosno-žrelnega prostora, v brisu žrela, izmečku dihal in še v drugih kužninah.